fbpx

Ποινική δικογραφία για τους διαγωνισμούς καταπολέμησης κουνουπιών της ΑΜΘ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης η προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες που αφορούν τις διαγωνιστικές διαδικασίες για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι καταγγελίες που οδήγησαν στο σχηματισμό ποινικής δικογραφίας αφορούν σε φωτογραφικούς όρους του σχετικού διαγωνισμού, με αναφορές ακόμη και για μεγάλο σκάνδαλο που ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Η εξέλιξη στο θέμα που είχαν αναδείξει ΜΜΕ κυρίως της Καβάλας, προέκυψε μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλο, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα «Θα ελέγξετε τους διαγωνισμούς κουνουπιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που έγιναν με φωτογραφικούς όρους και μοιράστηκαν σε κάποιες εταιρίες οι νομοί και τα χρήματα;», Ο υπουργός Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, στην απάντησή του, επισήμανε: «Όπως μας ενημέρωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, σχετικά με το εν θέματι ζήτημα, έχει σχηματισθεί η με ΑΒΜ: Α17/1475 ποινική δικογραφία στο πλαίσιο της οποίας διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Δεσμευόμενοι όμως από τη διάταξη του άρθρου 241 ΚΠΔ, δεν δύνανται να μας παράσχουν περαιτέρω στοιχεία επ’ αυτής».

«Το ουσιαστικό στοιχείο στην απάντηση του υπουργού είναι ότι επιβεβαιώνονται όλα τα δημοσιεύματα σε σχέση με το μεγάλο σκάνδαλο της καταπολέμησης των κουνουπιών και ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία και πολύ σύντομα θα ασκηθούν διώξεις. Για το που κατασπαταλήθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, διατυπώσαμε κατ’ επανάληψη τα σχετικά ερωτήματα προς τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τον άμεσα εμπλεκόμενο αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Κώστα Αντωνιάδη, ωστόσο «σφύριζαν αδιάφορα» χαρακτηρίζοντας αυτά τα δημοσιεύματα ως προϊόν της δημοσιογραφικής φαντασίας», τονίζει σε δημοσίευμά του το xronometro.com.

Η ερώτηση του κ. Νικολόπουλου

«Καλείσθε να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:
-Αληθεύουν οι πληροφορίες που έφθασαν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος και αναφέρουν ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης διέταξε αυτεπάγγελτα την διενέργεια προανάκρισης, για τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Περιφέρεια ΑΜΘ, για την καταπολέμηση των κοινουπιών, όταν Περιφερειάρχης είχε αναλάβει ο κ. Μέτιος;

-Η εισαγγελία Ροδόπης εκτιμά ότι η ζημία που προκλήθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στο Δημόσιο Ταμείο, από τον διαγωνισμό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τα 2.000.000 ευρώ. Ένα τεράστιο ποσό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

-Αληθεύουν οι πληροφορίες που έφθασαν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος και αναφέρουν ότι για το κομμάτι του διαγωνισμού που αφορά τους αεροψεκασμούς έχουν διαπιστωθεί τα εξής:
1) Το έτος 2012 ο διαγωνισμός διενεργήθηκε για ένα έτος, η έκπτωση που πέτυχε η Περιφέρεια ήταν 14% και το έργο κόστισε 1.230.000 ευρώ.

2) Τη διετία 2013-2014: ο διαγωνισμός προέβλεπε ότι ο ανάδοχος θα αναλάμβανε το έργο καταπολέμησης κουνουπιών για δύο έτη, δηλαδή το έτος 2013 και το έτος 2014, η έκπτωση που πέτυχε η Περιφέρεια ήταν 15%, και το έργο κόστισε περίπου 3.000.000 ευρώ, δηλαδή 1.500.000 για κάθε χρόνο.

3) Τη διετία 2015-2016: ο διαγωνισμός προέβλεπε ότι ο ανάδοχος θα αναλάμβανε το έργο καταπολέμησης κουνουπιών για δύο έτη, δηλαδή το έτος 2015 και το έτος 2016, το έργο κόστισε περίπου 3.495.920 ευρώ, δηλαδή 1.747.960 για κάθε χρόνο.

4) Την τριετία 2017-2019: ο διαγωνισμός προέβλεπε ότι ο ανάδοχος θα αναλάμβανε το έργο καταπολέμησης κουνουπιών για τρία έτη, δηλαδή το έτος 2017, το έτος 2018 και το έτος 2019, η έκπτωση που πέτυχε η Περιφέρεια ήταν μόλις 2,1% και το έργο κόστισε περίπου επτά εκατομμύρια διακόσιες τριάντα εννέα χιλιάδες τετρακόσια πενήντα έξι ευρώ (7.239.456 ευρώ), δηλαδή δύο εκατομμύρια τετρακόσιες δέκα τρεις χιλιάδες εκατό πενήντα δύο ευρώ (2.413.152 ευρώ) για κάθε χρόνο.

Στη διακήρυξη του διαγωνισμού υπήρχαν πολλές φωτογραφικές διατάξεις, οι οποίες ευνοούσαν την εταιρία «ΑΕΡΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ε.Π.Ε.», και απέκλειαν ουσιαστικά την συμμετοχή στον διαγωνισμό οποιασδήποτε άλλης εταιρίας. Έτσι στον διαγωνισμό συμμετείχε μόνο η εταιρία «ΑΕΡΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ε.Π.Ε.», η οποία έδωσε έκπτωση μόλις 2,1%;

Έχει σχηματισθεί δικογραφία και έχουν ήδη κληθεί σε απολογία οι μισοί περίπου περιφερειακοί σύμβουλοι που ανήκουν στον συνδυασμό του κ. Μέτιου;

Έχει επιληφθεί η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μ. Παπασπύρου με τον ανωτέρω διαγωνισμό- σκάνδαλο της περιφέρειας Α.Μ.Θ.; Την διετία 2015-2016: ο διαγωνισμός προέβλεπε ότι ο ανάδοχος θα αναλάμβανε το έργο καταπολέμησης κουνουπιών για δύο έτη, δηλαδή το έτος 2015 και το έτος 2016, το έργο κόστισε περίπου 3.495.920 ευρώ, δηλαδή 1.747.960 για κάθε χρόνο.

Την τριετία 2017-2019: ο διαγωνισμός προέβλεπε ότι ο ανάδοχος θα αναλάμβανε το έργο καταπολέμησης κουνουπιών για τρία έτη, δηλαδή το έτος 2017, το έτος 2018 και το έτος 2019, η έκπτωση που πέτυχε η Περιφέρεια ήταν μόλις 2,1% και το έργο κόστισε περίπου επτά εκατομμύρια διακόσιες τριάντα εννέα χιλιάδες τετρακόσια πενήντα έξι ευρώ (7.239.456 ευρώ), δηλαδή δύο εκατομμύρια τετρακόσιες δέκα τρεις χιλιάδες εκατό πενήντα δύο ευρώ (2.413.152 ευρώ) για κάθε χρόνο».

Σχόλια
Loading...