H ηλεκτρονική εφημερίδα του Έβρου

Οκτώ νεκρoί στον Άγιο Μαρτίνο από τον κυκλώνα Ίρμα

Νέος προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για «8 νεκρούς και 21 τραυματίες» στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου το οποίο επλήγη από τον κυκλώνα Ίρμα που μαίνεται στην Καραϊβική, ανακοίνωσαν σήμερα γάλλοι διασώστες χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Μπαρμπούντα δήλωσε σήμερα πως στο νησί αυτό της Καραϊβικής επικρατεί «πλήρης καταστροφή» μετά το πέρασμα του Ίρμα και πως τα δύο μικρά νησιά που αποτελούν το κράτος αυτό, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, θα ζητήσουν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για το έργο της ανοικοδόμησης.

Ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, δήλωσε στο BBC πως περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοι, ενώ εννέα στα 10 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές — πολλά απ’ αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.

«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC.

«Περίπου το 50% απ’ αυτούς (τους κατοίκους της Μπαρμπούντα) είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.

Στο μεταξύ, η γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν έφθασε σήμερα το πρωί στο γαλλικό νησί της Γουαδελούπης, από το οποίο εξαρτάται διοικητικά ο Άγιος Μαρτίνος, συνοδευόμενη από ένα απόσπασμα διασωστών της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας υπό τον συνταγματάρχη Βενσάν Μπουασάρ.

Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έχει επαναλειτουργήσει ένα τμήμα του αεροδρομίου του Αγίου Μαρτίνου, πράγμα που θα επιτρέψει την προσεχή άφιξη ενός στρατιωτικού αναγνωριστικού αεροπλάνου.

Αερογέφυρα, που πρόκειται να στηθεί από σήμερα ανάμεσα στον Άγιο Μαρτίνο και τη Γουαδελούπη, «θα επιτρέψει να σταλούν αυτά τα οποία έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να μεταφερθούν εδώ οι τραυματίες», σύμφωνα με την Ζιραρντέν, η οποία ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ενισχύσεων δια θαλάσσης, αλλά και πόσιμου νερού και υλικού αρωγής.

Ερωτηθείς από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Franceinfo, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ προειδοποίησε πως «οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν εντός της ημέρας» και πως «οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές» επειδή η επικοινωνία με τα νησία του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου είναι δύσκολη.

«Τεράστιες ζημιιές» έχουν προκληθεί στην ολλανδική πλευρά του Αγίου Μαρτίνου, σύμφωνα με το Ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό

Ο κυκλώνας Ίρμα έχει προκαλέσει «τεράστιες ζημιές» στην ολλανδική πλευρά του νησιού του Αγίου Μαρτίνου στην Καραϊβική, ανακοίνωσε σήμερα το Ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό.

Δύο πλοία του Ολλανδικού Βασιλικού Ναυτικού βρίσκονται στα ανοικτά του νησιού και στον λογαριασμό του Ναυτικού στο Twitter αναρτώνται φωτογραφίες από ελικόπτερο που δείχνουν ζημιές σε σπίτια, ξενοδοχεία και σκάφη.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν πως στη γαλλική πλευρά του νησιού υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί, όμως η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κάνει γνωστό τον αριθμό των θυμάτων του κυκλώνα στη δική της πλευρά του Αγίου Μαρτίνου.

«Τεράστιες ζημιές» στην ολλανδική πλευρά του Αγίου Μαρτίνου, που έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τον ολλανδό πρωθυπουργό

Ο κυκλώνας Ίρμα προκάλεσε «τεράστιες ζημιές» στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου, καταστρέφοντας το αεροδρόμιο και αφήνοντας το νησί αποκομμένο από τον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να φθάσει κανείς στο νησί λόγω των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί στο αεροδρόμιο και το λιμάνι», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρό από τον κυκλώνα στην ολλανδική πλευρά του Αγίου Μαρτίνου. Οι νεκροί στη γαλλική πλευρά ανέρχονται σε οκτώ, στους οποίους προστίθεται ένας ένατος νεκρός στο γειτονικό νησί Μπαρμπούντα.

Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλώνων (NHC) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ίρμα είναι πιθανό να εξασθενήσει σε καταιγίδα κατηγορίας 4, όταν φθάσει στη Φλόριντα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κατηγορία 5 της πενταβάθμιας κλίμακας με ανέμους που πνέουν με 285 χλμ/ώρα, πρόσθεσε το NHC.

Σχόλια
Loading...