fbpx
H ηλεκτρονική εφημερίδα του Έβρου

Οφέλη από την επίλυση του Σκοπιανού βλέπουν φορείς και παράγοντες στη Βόρεια Ελλάδα

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων φορέων και οικονομικών παραγόντων της βόρειας Ελλάδας στους τομείς των εξαγωγών, του εμπορίου, της μεταποίησης, των μεταφορών υποστηρίζουν την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και θεωρούν πως πλέον μπορεί να γίνει αποδεκτή μία αμοιβαία συμβιβαστική, σύνθετη ονομασία.
Αυτό είναι το συμπέρασμα σχετικού ρεπορτάζ της σελίδας voria.gr που κατέγραψε τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου της βόρειας Ελλάδας γύρω από το και πάλι επίκαιρο αυτό θέμα, από την οικονομική του σκοπιά.

Επισημαίνουν ότι άμεσα, η επίλυση του θέματος της ονομασίας, δεν θα έχει θεαματικά θετικά αποτελέσματα στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών, που είναι ήδη πολύ καλές, ωστόσο θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές βελτίωσης στο μέλλον, ενώ κυρίως θα τις προστατεύσει από πισωγυρίσματα σε περίπτωση «πολιτικών αναταράξεων», κάτι που δεν είναι ασύνηθες για τα Βαλκάνια.
Υπογραμμίζουν δε ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών θα πρέπει να προασπισθεί το δικαίωμα της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του, από την Ελλάδα, τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, καθώς το συγκεκριμένο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, του πολιτισμού της χώρας μας και των δραστηριοτήτων των Ελλήνων σε κάθε τομέα της ζωής τους, εθνικά, τοπικά, ομαδικά ή ακόμη και ατομικά, από τα μακεδονικά εξαγώγιμα προϊόντα, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ως τη «μακεδονική κουζίνα».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Κυριάκος Λουφάκης, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής στη θέση του υπέρ της επίλυσης του Σκοπιανού. «Είμαι 100% υπέρ της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, στη βάση της εθνικής θέσης που έλαβε η χώρα μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008, στο Βουκουρέστι, δηλαδή «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις». Για τον πρόεδρο των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας, η συνεργασία θα ανοίξει τους δρόμους του εμπορίου και της ανάπτυξης, πάνω σε μεγάλα δίκτυα μεταφορών

αι σε ένα περιβάλλον σταθερότητας στα Βαλκάνια, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, θα φροντίσει να προστατεύσει όλα τα συμφέροντά της.
Υπέρ της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, τάσσεται και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι στην παρούσα φάση οι αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις θα αφορούν κυρίως τις διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών, την επιθυμητή από όλους εμπέδωση σταθερότητας στην περιοχή και την διαμόρφωση συνθηκών για το σχεδιασμό μεγάλων έργων υποδομής και ενεργειακών δικτύων στα Βαλκάνια.

Έλληνες επιχειρηματίες που επί χρόνια δραστηριοποιούνται και στη γειτονική χώρα, επισημαίνουν το μεγάλο όφελος που θα προκύψει για Ελλάδα και ΠΓΔΜ, όταν πάψει να αναλώνεται κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο στην υπόθεση της ονομασίας και των προβλημάτων που συνεπάγεται.

Σχόλια
Loading...