fbpx

Ο υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος Δημήτρης Μακεδόνας απαντά σε ερωτήσεις του alexpoli.gr

Πείτε μας λίγα λογία για το ποιος είναι Ο Δημήτριος Μακεδόνας και για ποιο λόγο αποφασίσατε να συμμετέχετε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές και γιατί επιλέξατε την παράταξη ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ του Βαγγέλη Μυτιληνού.

Είμαι Αλεξανδρουπολίτης, αλλά σε νεαρή ηλικία μεταναστεύσαμε οικογενειακά στη Νότια Αφρική όπου μεγάλωσα, σπούδασα και εργάστηκα για 20 χρόνια ως Μηχανολόγος Μηχανικός, στην εταιρεία ηλεκτρισμού της Νοτιάς Αφρικής ως Διευθυντής τμήματος τουρμπινών στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επίσης συνεργάστηκα με πολυεθνικές εταιρείες στην κατασκευή διάφορων Ηλεκτρομηχανολογικών και ενεργειακών έργων.

Τα τελευταία 20 χρόνια δραστηριοποιούμαι στην Αλεξανδρούπολη σε κατασκευές δημοσίων, ιδιωτικών ενεργειακών έργων και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ιδιαίτερα με φωτοβολταϊκά έργα. 

Αποφάσισα να συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ώστε να προσφέρω την εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια για να μετατρέψουμε τον Δήμο σε πράσινη Πόλη. 

Επέλεξα την παράταξη ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, επειδή είναι ανεξάρτητη παράταξη και έχει νέους με όραμα και άτομα που ασχολούνται πρώτη φορά με την πολιτική.  

Ο Βαγγέλης Μυτιληνός είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, άτομο επικοινωνιακό, θέλει να ακούει και να δίνει λόγο στους συνεργάτες του, είναι αγωνιστής της ζωής από μικρός και μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματα του πολίτη.  Έχει δοκιμαστεί στην δημόσια  διοίκηση του δήμου μας,  ειδικότερα στην ΔΕΥΑΑ με θετική θητεία.  Είναι συνεργάσιμος, αποφασιστικός, δίνει άμεσες λύσεις, έχει όραμα και στόχους για ένα καλύτερο Δήμο.

 Έχετε σύμφωνα με το βιογραφικό σας εμπειρία και γνώσεις πάνω στα ενεργειακά ζητήματα. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τα ενεργειακά στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Πως κρίνετε όσα έχουν γίνει ως σήμερα

Πρέπει να πούμε ότι έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση,  αλλά  έχουμε ακούσει πάρα πολλά λόγια με σχετικά μικρό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.   Λίγο να δούμε μερικά από αυτά:

 • Τα φωτιστικά LED που αντικατέστησαν τα συμβατικά φωτιστικά στον Δήμο δεν έχουν τις σωστές προδιαγραφές για δρόμους επειδή τυφλώνουν τους οδηγούς.  Το κόστος αντικατάστασης των φωτιστικών και βραχιόνων ήταν 3,6 εκατομμύρια ευρώ για το ποσό αυτό πήρε ο Δήμος Δάνειο!!!!!  Η αντικατάσταση των φωτιστικών και βραχιόνων δεν ήταν απαραίτητη, θα μπορούσαμε με 400 χιλιάδες ευρώ να αντικαταστήσουμε μόνο τους λαμπτήρες με LED και να έχουμε το ίδιο ενεργειακό αποτέλεσμα!!!!. 
 • Δώσαμε την συντήρηση των νέων φωτιστικών LED στον προμηθευτή/κατασκευαστή για 10 χρόνια, ενώ τα εν λόγο φωτιστικών LED έχουν κατασκευαστική εγγύηση 5 χρόνια και 15 χρόνια ζωή!!!!!! 
 • Την εκμετάλλευση της γεωθερμίας την  ακούμε για πολλά χρόνια και δεν έχουμε δει κάποια πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. 
 • Η τηλεθέρμανση, μεγάλο το κόστος, 18 εκατομμύρια ευρώ για την θέρμανση 20 δημοτικών κτιρίων και θα πρέπει να επανεξεταστεί ως προς την βιωσιμότητα του.
 • Τα Φωτοβολταϊκά που τοποθετηθήκαν σε δημόσια κτίρια είναι ένα σωστό έργο αλλά είναι λίγο, πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα κτίρια του Καλλικρατικού Δήμου.

Η παράταξη σας ποιες προτάσεις έχει να καταθέσει πάνω στα ενεργειακά;

Το όραμα μας είναι να μετατρέψουμε την Αλεξανδρούπολη σε πράσινη Πόλη, δηλαδή να μειώσουμε τις ενεργειακές καταναλώσεις, ώστε ο Δήμος να είναι αυτόνομος σε ενεργειακούς πόρους με μηδενικό αποτύπωμα και να συμβάλουμε στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον.

Για να πετύχουμε τον στόχο αυτόν ενσωματώνουμε στο πρόγραμμα μας την:

 • κατασκευή φωτοβολταϊκών σε όλα τα κτίρια του Δήμου που είναι εφικτό, ώστε να συμψηφίζεται η ενεργειακή κατανάλωση,
 • αξιοποίηση τη Νομοθεσίας για Ενεργειακές Κοινότητες (Νόμος 4513 ΦΕΚ 9 23/1/2018) για να κατασκευάσουμε φωτοβολταϊκά για τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου,
 • αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου για θερμοκήπια με τοπικούς αγρότες,
 • να διευκολύνουμε την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην Πόλη,
 • αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τον Δήμο,
 • τοποθέτηση φωτιστικών LED με χρήση φωτοβολταϊκών σε πάρκα και πλατείες,
 • να τοποθετηθούν έξυπνα παγκάκια με χρήση φωτοβολταϊκών σε πάρκα και πλατείες για την φόρτιση κινητών, tablet με πρόσβαση στο διαδίκτυο Wi Fi,
 • Να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων με χρήση φωτοβολταϊκών ώστε να ανοίγουν τα καπάκια ηλεκτρονικά,
 • Για το δικτύου τηλεθέρμανσης δεν θέλουμε να γίνει ο Δήμος επιχειρηματίας.  Να επανεξετάσουμε την βιωσιμότητα κατασκευής δικτύου τηλεθέρμανσης Φερών, Τραιανούπολης σχετικά με το κόστος κατασκευής, λειτουργιάς και συντήρησης του δικτύου σε σχέση με το όφελος που θα έχουν οι δημότες.

Τα έργα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος του δήμου και έως ένα βαθμό μπορούν να μειωθούν τα δημοτικά τέλη προς όφελος των πολιτών.

Σχόλια
Loading...