fbpx
H ηλεκτρονική εφημερίδα του Έβρου

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι δεν μίλησε για «χώρες απόπατους»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ άφησε σήμερα να εννοηθεί πως δεν χρησιμοποίησε την έκφραση «χώρα απόπατος» κατά τη συνάντηση που είχε με γερουσιαστές, χθες, για τη μετανάστευση.

«Η γλώσσα που χρησιμοποίησα κατά τη συνάντηση ήταν σκληρή, αλλά δεν ήταν αυτές οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν», έγραψε στο Twitter.

Επικαλούμενα πρόσωπα που ήταν παρόντα στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, πολλά αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο πρόεδρος κατήγγειλε τη μετανάστευση από «χώρες απόπατους» όπως η Αϊτή ή αφρικανικές χώρες.

Πριν από λίγο, ο Αμερικανός πρόεδρος σε νέα ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «δεν είπα ποτέ κάτι υποτιμητικό για τους Αϊτινούς, μόνο ότι η Αϊτή είναι, προφανώς, μια πολύ φτωχή και ταλαιπωρημένη χώρα».

Επίσημη διαμαρτυρία του Ελ Σαλβαδόρ και της Μποτσουάνας για τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για τις «χώρες-απόπατους»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε μια επιστολή για να διαμαρτυρηθεί επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τις πατρίδες ορισμένων μεταναστών «χώρες-απόπατους».

Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε χυδαία γλώσσα για να περιγράψει την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ και χώρες της Αφρικής. Ωστόσο ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής που ήταν παρών όταν έγιναν οι δηλώσεις υποστηρίζει ότι επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη «απόπατος».

Σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ Ούγκο Μαρτίνες υπογραμμίζει επίσης τις προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα του για να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο παρελθόν: για να ξαναχτιστεί το Πεντάγωνο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και για την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Στο μεταξύ, και η Μποτσουάνα ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γκαμπορόν για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της κυβέρνησης για τις «ρατσιστικές» δηλώσεις που αποδίδονται στον Τραμπ.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρεσβευτή να αποσαφηνίσει «αν η Μποτσουάνα θεωρείται χώρα-απόπατος, δεδομένου ότι πολλοί πολίτες της κατοικούν στις ΗΠΑ». Η Γκαμπορόν «διερωτάται γιατί ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να καταφύγει σε προσβλητικό λεξιλόγιο για να μιλήσει για χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν εγκάρδιες και αμοιβαία επωφελείς διμερείς σχέσεις εδώ και τόσα χρόνια».

Αϊτή: «Απαράδεκτες» oι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ

Η κυβέρνηση της Αϊτής χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της, κρίνοντας ότι είναι απλουστευτικές και ρατσιστικές, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ανήμερα της επετείου από τον μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους το 2010.

«Η αϊτινή κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτές τις αποκρουστικές και απεχθείς δηλώσεις που, αν αποδειχθούν αληθινές, θα ήταν, από κάθε άποψη, απαράδεκτες δεδομένου ότι αντικατοπτρίζουν μια απλουστευτική και ρατσιστική άποψη παντελώς λανθασμένη» ανέφερε στην ανακοίνωση. «Θα ήταν, επιπροσθέτως, ασύμβατες με τους πολλαπλούς δεσμούς που έχουν υφανθεί στη μακρά ιστορία φιλίας που ενώνει τους λαούς των δύο παλαιότερων δημοκρατιών της αμερικανικής ηπείρου», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε μέσω του Twitter ότι «ουδέποτε είπε κάτι προσβλητικό για τους Αϊτινούς». Σύμφωνα όμως με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ κατήγγειλε τη μετανάστευση από «χώρες-απόπατους» όπως η Αϊτή ή οι αφρικανικές χώρες. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, που παρευρισκόταν στη συνάντηση κατά την οποία φέρεται να έγινε αυτή η δήλωση, επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο ειπώθηκε η επίμαχη φράση αλλά και ότι ο Τραμπ την επανέλαβε «πολλές φορές».

Η αϊτινή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «εκατομμύρια τέκνα της Αϊτής συνέβαλαν, συμβάλλουν και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στο μεγαλείο της Αμερικής».

Η κυβέρνηση κάλεσε επίσης τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Πορτ-Ο-Πρενς για εξηγήσεις.

Ο πρεσβευτής της Αϊτής στην Ουάσινγκτον, Πολ Αλτιντόρ, είπε ότι θλίβεται επειδή σήμερα, που θα έπρεπε να είναι μια ημέρα μνήμης προς τιμή των θυμάτων του σεισμού του 2010, όλη η προσοχή στράφηκε στις δηλώσεις του Τραμπ. «Μίλησα με τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ για το θέμα και, φυσικά, καταδικάζει αυτή τη γλώσσα και είναι σοκαρισμένος», είπε.

«Βρισκόμαστε εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα και συμβάλαμε στο να γίνουν οι ΗΠΑ όπως είναι σήμερα. Κάναμε ακόμη και την υπέρτατη θυσία, να χύσουμε το αίμα μας στη Σαβάνα», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, θυμίζοντας ότι η Αϊτή είχε στηρίξει την Αμερικανική Επανάσταση, στέλνοντας στρατιώτες στη Μάχη της Σαβάνας, στη Τζόρτζια, το 1779.

Ντ. ΤραμπΗΠΑΠρόσφυγες/Μετανάστεςμεταναστευτική πολιτική

Σχόλια
Loading...