fbpx
H ηλεκτρονική εφημερίδα του Έβρου
Κ.ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλει τον ΤΑP για απολύσεις

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει το Διαδρατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP) για τις απολύσεις αρχαιολόγων στην περιοχή της Θράκης χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τους και για την εκδικητική μη ανανέωση σύμβασης – απόλυση αρχαιολόγου με συνδικαλιστική δράση.

Η ανακοίνωση του συλλόγου
Συγκεκριμένα, όλοι οι αρχαιολόγοι και οι εργάτες των ανασκαφών σε Έβρο και Ξάνθη, που απασχολούνταν σε εργασίες στην Ξάνθη τους τελευταίους μήνες, απολύθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου με την ενημέρωση ότι θα επαναπροσλαμβάνονταν τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση των εργασιών στην Ξάνθη. Πρόκειται για το διάστημα που ο εργολάβος σταμάτησε συνολικά το έργο για τις γιορτές και παράνομα «ξεφορτώθηκε» το κόστος των εργαζομένων που μπορούσε.

Αρχές Ιανουαρίου επαναπροσλήφθηκαν όλοι οι αρχαιολόγοι, εκτός από μία συνάδελφο, στην οποία δεν δόθηκε καμία εξήγηση ή αιτία για το γεγονός αυτό και ενώ δεν είχαν τελειώσει οι εργασίες της. Η συγκεκριμένη συνάδελφος είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση όλο το προηγούμενο διάστημα και συμμετείχε στην οργάνωση των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, μέχρι σήμερα δεν την προσλαμβάνουν ούτε για να τελειώσει τα ημερολόγια, τους καταλόγους ευρημάτων κλπ., παρά τη σχετική αίτηση από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων προς τον TAP, και ενώ αποτελεί υποχρέωσή του.

Ακολούθησε και η απομάκρυνση δεύτερης συναδέλφου, η οποία, ενώ τελούσε σε καθεστώς απόλυσης και εργασιακής ομηρίας (όπως όλοι οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης ήδη από τις 23 Δεκέμβρη), τραυματίστηκε στο πόδι, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη επαναπρόσληψή της. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα συνέχιζε να εργάζεται στο έργο μετά το πέρας των εορτών και παρά τη δυνατότητα απασχόλησής της σε εναλλακτική θέση μέχρι να αναρρώσει (καταγραφές), τελικά αποφασίστηκε η οριστική απόλυσή της από το έργο.

Με το τέλος του Ιανουαρίου, ο TAP προχώρησε στην απόλυση σχεδόν του συνόλου των αρχαιολόγων και των εργατών σε Ξάνθη και Έβρο και ενώ δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες. Ειδικότερα, στον Έβρο εκκρεμούν πολύμηνες εργασίες σε ναό (βλ. παρακάτω) ενώ οι αρχαιολόγοι, σε Ξάνθη και Έβρο, πρέπει να τελειώσουν ημερολόγια, καταλόγους ευρημάτων, ανασκαφικές εκθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες για τις ανασκαφές που κλείνουν. Αυτό το επισημαίνουν και οι Εφορείες, που έχουν ζητήσει να ανανεωθούν οι συμβάσεις για να γίνουν αυτές οι εργασίες, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στο μνημόνιο συνεργασίας TAP – ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, ο TAP αρνείται να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του και η προτροπή είναι να τα κάνουν οι απολυμένοι συνάδελφοι εθελοντικά, για να δείξουν καλό πρόσωπο! Την ίδια στιγμή οι απολυμένοι μαθαίνουν την πρόθεση TAP και ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν σε συνέδριο για τις αρχαιότητες του έργου! Όλα για τη διαφήμιση και τη χειραγώγηση του λαού της περιοχής, με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Στον Έβρο ο TAP στρέφεται και κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας με την απόλυτη καταπάτηση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΨΨΗ6465Π4-ΗΡΡ) σχετικά με το ναό και τις άλλες αρχαιότητες, που εντοπίστηκαν και αποκαλύφθηκαν στην περιοχή του Πόταμου Αλεξανδρούπολης. Ενώ είναι απαράβατος όρος οι ανασκαφικές και άλλες εργασίες για την προστασία των αρχαιοτήτων, για να περάσει ο αγωγός κάτω από το μνημείο, ο TAP αρνείται να τηρήσει τα νόμιμα και δεν προχωράει στην επαναπρόσληψη του προσωπικού που απέλυσε και την εκτέλεση των εργασιών, παρόλο που προχωράει κανονικά τις εργασίες για των αγωγό. Έτσι, οι αρχαιότητες είναι εκτεθειμένες και κινδυνεύουν με καταστροφές με την πλήρη ευθύνη του TAP.

Όλα τα παραπάνω γίνονται με την πλήρη συνενοχή και συγκατάβαση της κυβέρνησης και του ΥΠΠΟΑ, τους οποίους καταγγέλλουμε. Είναι ξεδιάντροποι.

Η εργασιακή ομηρία, οι προσβολές, οι πιέσεις και τελικά οι απολύσεις είναι το μερίδιο των εργαζομένων από την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, αντιπολί

Σχόλια
Loading...