fbpx
Κ.ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα καταγγέλλει την «πολιτική δίωξή» του


Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος διώκεται στη χώρα του για τη φερόμενη εμπλοκή του στην απαγωγή ενός αντιπολιτευόμενου το 2012, έκανε σήμερα λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για «πολιτική δίωξη» εκ μέρους της σημερινής εξουσίας της χώρας.

«Είναι πολιτική δίωξη (…) Καθώς δεν μπορούν να μας νικήσουν στις κάλπες, ψάχνουν για δικαιολογία», υποστήριξε ο Κορέα.

Ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει «στα διεθνή δικαστήρια» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Έχουμε πολλές αποδείξεις» ότι πρόκειται για «πολιτική δίωξη», είπε.

Ο επί μία δεκαετία πρόεδρος του Ισημερινού (2007-2017) έδωσε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Οτιζινί-Λουβέν-λα-Νεβ, νότια των Βρυξελλών, όπου ζει από πέρυσι.

Αντικείμενο διεθνούς εντάλματος σύλληψης από τον Ιούλιο, ο πρώην σοσιαλιστής ηγέτης κλήθηκε την Τετάρτη από τη δικαιοσύνη του Ισημερινού να επιστρέψει στη χώρα του προκειμένου να δικαστεί για φερόμενη εμπλοκή στην απαγωγή ενός αντιπολιτευόμενου το 2012.

Την κλήτευση αυτή ανακοίνωσε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισημερινού, η Ντανιέλα Καμάτσο. Αφορά επίσης δύο πρώην αστυνομικούς, που κρατούνται σήμερα στον Ισημερινό, και τον πρώην αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών Πάμπλο Ρομέρο, που βρίσκεται στην Ισπανία.

Ο Ραφαέλ Κορέα κατηγορείται ότι διέταξε την απαγωγή στην Μπογκοτά του πρώην βουλευτή του Ισημερινού Φερνάντο Μπάλντα το 2012.

Ο Μπάλντα, που είχε καταφύγει τότε στην Κολομβία και δήλωνε θύμα πολιτικής δίωξης, είχε αναγκαστεί από πολλά άτομα να επιβιβαστεί σε ένα αυτοκίνητο προκειμένου να οδηγηθεί με τη βία στον Ισημερινό. Όμως γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος από την κολομβιανή αστυνομία, που αναχαίτισε το όχημα.

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, που ζει από τον Ιούλιο του 2017 στο Βέλγιο απ’ όπου κατάγεται η σύζυγός του, δηλώνει πως είναι αθώος και κατήγγειλε μια «φάρσα», κατηγορώντας τον διάδοχο και πρώην σύμμαχό του Λένιν Μορένο ότι βρίσκεται πίσω από αυτή τη «συνωμοσία».

Ο Κορέα δεν μπορεί να δικαστεί παρά μόνο αν εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου του Ισημερινού, καθώς η νομοθεσία της χώρας απαγορεύει την ερημοδικία. Οι κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει επισύρουν ποινές φυλάκισης που φθάνουν έως και τα επτά χρόνια.

Όπως υποστηρίζει, το διεθνές σήμα που ζήτησε το Κίτο από την Ιντερπόλ για τη σύλληψή του δεν έχει γίνει αποδεκτό. Αυτό το «κόκκινο σήμα» έχει «προφανώς» απορριφθεί από την Ιντερπόλ που έχει την έδρα της στη Λυόν (Γαλλία), δήλωσε.

«Εξακολουθούμε να μην έχουμε επίσημη επικοινωνία, αλλά αν (η Ιντερπόλ) το είχε αποδεχθεί θα είχαμε ήδη το κόκκινο σήμα», εξήγησε. Η Ιντερπόλ «το απέρριψε επειδή είναι προφανώς μια πολιτική υπόθεση, (…) μια πολιτική δίωξη», επέμεινε.

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, που διώκεται στη χώρα του, ζήτησε άσυλο στο Βέλγιο

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος διώκεται στη χώρα του κατηγορούμενος για απαγωγή, έχει ζητήσει άσυλο από το καλοκαίρι από τις αρχές του Βελγίου, όπου διαμένει με την οικογένειά του από το 2017, ανέφεραν δύο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση αυτή.

Ο Κορέα, πρόεδρος της χώρας του από το 2007 μέχρι το 2017, κλήθηκε την Τετάρτη από τις δικαστικές αρχές του Ισημερινού να επιστρέψει στο Κίτο για να δικαστεί, κατηγορούμενος για την εμπλοκή του στην απαγωγή ενός στελέχους της αντιπολίτευσης το 2012. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι είναι θύμα «πολιτικής δίωξης» εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης. Κατηγορεί επίσης τον διάδοχό και πρώην σύμμαχό του, τον Λένιν Μορένο, για «συνωμοσία» σε βάρος του.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, το αίτημα για χορήγηση ασύλου υποβλήθηκε στις 25 Ιουνίου και εξετάζεται από τον Αύγουστο από τη Γενική Επιθεώρηση για τους πρόσφυγες και τους απάτριδες (CGRA).

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής, ο Νταμιέν Ντερμό, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα. «Η εξέταση μιας υπόθεσης από τη CGRA διαρκεί κατά μέσο όρο τρεις μήνες. Υπάρχουν υποθέσεις για τις οποίες μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος», εξήγησε.

Ο 55χρονος Κορέα εγκαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο Βέλγιο, τη χώρα από την οποία κατάγεται η σύζυγός του και όπου σπούδασε και ο ίδιος.

Στον Ισημερινό κατηγορείται ότι διέταξε την απαγωγή, από την Μπογκοτά του πρώην βουλευτή Φερνάντο Μπάλντα ο οποίος είχε καταφύγει στην Κολομβία και κατήγγειλε την πολιτική δίωξή του. Ο Μπάλντα υποχρεώθηκε από πολλούς άνδρες να μπει σε ένα αυτοκίνητο, με σκοπό να τον μεταφέρουν διά της βίας στον Ισημερινό. Όμως απελευθερώθηκε πολύ γρήγορα από την κολομβιανή αστυνομία.

Σχόλια
Loading...