H ηλεκτρονική εφημερίδα του Έβρου

Μύρισε μπαρούτι η αίθουσα του επιμελητηρίου με την ομιλία Πουλάκη για τον Καλλικράτη. Κόκκινη κάρτα από δημάρχους του Έβρου

Η εκδήλωση της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ήρεμα. Το θέμα ήταν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και καλεσμένος ήταν ο γ.γ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης. Από τα “καλωσορίσατε” όμως γύρω στις 8 το βράδυ…φτάσαμε στις 11 τη νύχτα με “Ρε Βαγγέλη…ρε Βαγγέλη…μη τα λες αυτά” και στα “Είστε εσείς αριστεροί;” αλλά και σε φωνές από τον κόσμο που ανάλογα με ποιον συμφωνούσε… χειροκροτούσε.

Το ότι στην αίθουσα θα έρχονταν πολλοί αυτοδιοικητικοί ήταν δημοσιογραφικά αναμενόμενο λόγω του θέματος και των διαφωνιών που υπάρχουν για την απλή αναλογική. Το ότι ίσως η παρουσία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης θα έδινε μια μικρή ένταση στην εκδήλωση καθώς έχει δηλώσει πολλές φορές ότι διαφωνεί κάθετα με αυτή την αλλαγή, επίσης λίγο πολύ το προβλέπαμε αρκετοί δημοσιογράφοι. Αυτό που όμως δε προβλέψαμε ήταν ο κύριος Πουλάκης. Ενώ στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, μίλησε σχεδόν γαλήνια, ήρεμα, για μια ολόκληρη ώρα (σε σημείο που ακόμα και τοπικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαιναν από την αίθουσα για 3-4 λεπτά, για μικρό διάλειμμα), φτάσαμε στο δεύτερο μέρος. Ο κ. Πουλάκης άκουγε επί μια ώρα τους Δημάρχους να “του τα ψέλνουν” χωρίς να κάνει κιχ… σημείωνε και είχε σχεδόν συνεχώς σκυμμένο το κεφάλι στα χαρτιά του. Στη συνέχεια πήρε το λόγο… ξεκίνησε ήρεμα… και κατέληξε στα “Ρε Βαγγέλη είσαι νομικός, τι τα θες τα μαθηματικά;” αλλά και στο “Μπορώ κι εγώ να βγάλω πάθος”.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να χειροκροτούν θερμά μετά από κάθε του απάντηση, όμως ο Βαγγέλης Λαμπάκης παρά το προχωρημένο της ώρας και παρά το ότι ο κ. Πουλάκης είχε βάλει και το σακάκι του για να φύγει, πήρε ξανά το λόγο και του τα έψαλε από την αρχή λέγοντας του “λέτε μισές αλήθειες” και “ξέρω και νομικά, ξέρω και μαθηματικά”. Οσοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης ήταν στην αίθουσα, χειροκρότησαν θερμά τον Δήμαρχο.

Ανάμεσα σε όλη αυτή την ανταλλαγή “πυρών” παρενέβησαν και πολίτες αλλά και νυν και πρώην αυτοδιοικητικοί για να θέσουν ερωτήματα στον κύριο Πουλάκη καθώς και να διαμαρτυρηθούν για το πόσο χρόνο κατανάλωσαν οι Δήμαρχοι στις ομιλίες τους, σε μια εκδήλωση που έπρεπε να είναι διάλογος.

Οι Δήμαρχοι έστρεψαν τα βέλη τους κατά της απλής αναλογικής που θα κάνει τους Δήμους ακυβέρνητους όπως λένε σε πολλές περιπτώσεις όπου δεν θα υπάρχει πλειοψηφία. Ο κύριος Πουλάκης επέμεινε στο ότι αυτό είναι Δημοκρατία και ότι οι Δήμοι όπου μπορεί να συμβεί αυτό είναι μειοψηφία και σε κάθε περίπτωση, η σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων θα είναι αυτό που επέλεξε ο κόσμος. Τόνισε ακόμη ότι οι αλλαγές που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι εκατοντάδων σελίδων και ότι οι Δήμαρχοι επικεντρώνουν μόνο στην απλή αναλογική.

Διαβάστε τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Πουλάκη στο κάτω μέρος του άρθρου

Δείτε το video από όσα κατέγραψαν οι κάμερες του alexpoli.gr. Η εκδήλωση ξεκινά ήρεμα, το κλίμα “θερμαίνεται” με τις ομιλίες των Δημάρχων και στο τέλος… αρχίζει να μυρίζει μπαρούτι…

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Πουλάκη σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα ταυτοτικό στοιχείο για την αριστερά και ως εκ τούτου μια πάγια θέση και του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής κυβέρνησης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, στη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε την Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη.

«Παρ’ όλο όμως που η απλή αναλογική είναι μια μικρή επανάσταση με τις αλλαγές που επιφέρει η καθιέρωσή της στην εσωτερική θεσμική ισορροπία εντός των δήμων και των Περιφερειών, σε καμία περίπτωση η μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο εκλογικό σύστημα» συμπλήρωσε. Παρουσιάζοντας την πρόταση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές αρχές που πρέπει να υπηρετεί σήμερα μια ουσιαστική μεταρρύθμισή της:

1. Εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση της ουσιαστικής και άμεσης συμμετοχής των πολιτών.

2. Αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ ως διοικητικών δομών και ενίσχυση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τους ΟΤΑ.

3. Διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και ευρωστίας των ΟΤΑ και εκσυγχρονισμός του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

4. Ενίσχυση του ρόλου των δήμων και των Περιφερειών στην αναπτυξιακή διαδικασία, στο πλαίσιο του εθνικού στόχου για δίκαιη ανάπτυξη. Οι παραπάνω αρχές αποτέλεσαν και την βάση των προτάσεων της επιτροπής που συγκροτήθηκε για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσε ο κ. Πουλάκης.

Ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, πραγματοποίησε και έναν σύντομο απολογισμό του έργου του ΥΠΕΣ κατά την τελευταία διετία, εκτιμώντας πως αυτό συνδέεται με τις υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεις. Περιέγραψε τις αδυναμίες του «Καλλικράτη» τον οποίο χαρακτήρισε ως «το πρώτο μνημονιακό μέτρο» και παρουσίασε 25 από τις βασικές προτάσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή που λειτούργησε στο ΥΠΕΣ, από τις οποίες «προκύπτει σαφώς η πρόθεσή μας και η προσπάθειά μας να προχωρήσουμε σε μια συνολική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο».

Παράλληλα, ο κ. Πουλάκης επανέλαβε την ιδιαιτερότητα συγκρότησης της επιτροπής, η οποία θεσμοθετήθηκε και ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς και τη συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ αλλά και εργαζομένων στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτίμησε δε, πως τόσο η ΚΕΔΕ όσο και ο πρόεδρός της κ. Πατούλης, «αδίκησε τον εαυτό της με την αποχώρησή της από την επιτροπή».

Τέλος, ο κ. Πουλάκης τόνισε πως η κυβέρνηση επέλεξε διαφορετικό δρόμο από εκείνον των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς διαβούλευση. «Ακολουθήσαμε άλλο δρόμο… Η διαδικασία μας διαφοροποιεί από τον τρόπο που γίνανε οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις κι εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους… Θέλουμε μία μεταρρύθμιση ουσιαστική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να ξαναγίνει θεσμός λαϊκής εξουσίας. Θέλουμε μία μεταρρύθμιση μαζί σας και όχι εναντίον σας», κατέληξε ο γ.γ. Εσωτερικών απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Βαγγέλης Λαμπάκης, έκανε λόγο για ύπαρξη τεράστιων διαφορών στην πρακτική προσέγγιση των όσων ανέφερε ο κ. Πουλάκης. Υποστήριξε ότι όλα τα σημεία της υπό συζήτηση μεταρρύθμισης τα οποία παρουσίασε ο γ.γ. Εσωτερικών, «περιστρέφονταν γύρω από το πιο σύστημα θα εφαρμόσουμε». Αναφορικά με την αποχώρηση της ΚΕΔΕ, ο κ. Λαμπάκης έκανε λόγο για «διωγμό της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ και του 90% των αυτοδιοικητικών από τη συζήτηση» υποστηρίζοντας ότι δεν αρνήθηκαν να συζητήσουν «και για την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος, αν προκύψει ενδεχόμενα ανάγκη να συμβεί», αλλά αμφισβητούσαν ότι αυτό ήταν το πρώτο θέμα που έπρεπε να συζητηθεί χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατικό» το να αρχίσει η συζήτηση της μεταρρύθμισης με την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, εφόσον είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από πλευράς ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.

Στην πρόσκληση της νομαρχιακής επιτροπής και του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου για ένα ανοιχτό πολιτικό διάλογο, ανταποκρίθηκαν συμμετέχοντας με τοποθετήσεις τους, εκτός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου κ.κ. Β. Μαυρίδης και Π. Πατσουρίδης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σωτήρης Μποταΐτης, καθώς και εκπρόσωποι των δήμων Σουφλίου και Σαμοθράκης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, είχε νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Πουλάκη. Την εκδήλωση συντόνισαν, η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Ειρήνη Αλεξά και ο περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Μενέλαος Μαλτέζος.

Σχόλια
Loading...