H ηλεκτρονική εφημερίδα του Έβρου

Κρατήστε το μυαλό σας σε φόρμα!!!

Προσπαθείτε να θυμηθείτε το όνομα του γνωστού που μόλις συναντήσατε και δε σας «έρχεται» με τίποτα; Θέλετε  να τηλεφωνήσετε στην ξαδέλφη σας και συνειδητοποιείτε ότι δε  θυμάστε πια τον αριθμό της ?  Στα μέσα της κουβέντας, αντιλαμβάνεστε  ότι  έχετε χαθεί? Παρακολουθείτε μια ενδιαφέρουσα ταινία και όμως έχετε  τρομερά κενά;  Παρακάτω το νόησις , που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο, τηλ 6940229304, παραθέτει  συμβουλές  πώς να γλιτώσετε από τέτοιες εμπειρίες  και να διατηρήσετε το μυαλό σας σε φόρμα.

Έρευνες   καταρρίπτουν την γνώμη  ότι καθώς το άτομο μεγαλώνει   οι νευρώνες του εγκεφάλου    σταματούν  να αναπτύσσονται . Έχει αποδειχτεί πως  όπως  όλα τα κύτταρα του οργανισμού αναπαράγονται,  έτσι  και τα εγκεφαλικά.  Μάλιστα,  όσο περισσότερο  «ακονίζουμε» το μυαλό μας τόσο αυξάνονται οι νοητικές του επιδόσεις, διότι δημιουργούνται νέες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων.

Φυσικά, θα πρέπει να αποδεχθούμε καθώς γερνάμε  οι  γνωστικές μας   ικανότητες  μειώνονται.  Εάν όμως εισάγετε στην καθημερινότητα σας  τις  παρακάτω  τακτικές   θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα και   να καθυστερήσουν την εμφάνιση  κάποιας  νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

-Βάλτε στη ζωή σας τη σωματική άσκηση.Η γυμναστική διατηρεί τα εγκεφαλικά κύτταρα ζωντανά.

-Υιοθετήστε μια  ισορροπημένη διατροφή και πίνετε  άφθονο νερό .  Η μεσογειακή διατροφή και η ενυδάτωση του οργανισμού  προστατεύουν την εύρυθμη  λειτουργία  του εγκεφάλου , τονώνουν  τη μνήμη, την προσοχή και την ικανότητα της μάθησης.

-Χαλαρώστε με  κλασσική μουσική. Συγκεκριμένα το Sonata for two pianos in major και το piano concerto No.23 του  Mozart προκαλούν τo Mozart effect το οποίο επιφέρει βελτίωση στις πνευματικές λειτουργίες .

– Η εκμάθηση μιας καινούργιας γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου θα ενεργοποιήσουν   πολλές περιοχές του εγκεφάλου και θα  κρατήσουν  το μυαλό   ζωντανό.

-Φτιάξτε πάζλ ,  λύστε σταυρόλεξα ,βρείτε   διαφορές  μεταξύ εικόνων . Είναι  διασκεδαστικές  τεχνικές  που  κρατάνε  το μυαλό σε εγρήγορση.

-Ενημερωθείτε  για την επικαιρότητα. Με όσα περισσότερα δεδομένα «φορτώνετε» το μυαλό σας,   τόσες  περισσότερες «στροφές» το αναγκάζετε  να παίρνει.

-Γνωρίστε καινούργιους ανθρώπους. Η κοινωνική επαφή και  η ανταλλαγή πληροφοριών  θα σας βγάλουν από τη ρουτίνα και θα τονώσουν τον εγκέφαλό σας.

-Παρακολουθήστε  ντοκιμαντέρ ή διαβάστε ενδιαφέροντα άρθρα.  Έπειτα, προσπαθήστε να τα διηγηθείτε με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε  .

-Βοηθήστε τα παιδιά σας να διαβάσουν τα  μαθήματα τους. Θα τονώσετε το μυαλό σας .

– Αποστηθίστε ημερομηνίες γενεθλίων, ακριβής διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου , τη λίστα του market, ποιήματα, τραγούδια, παροιμίες κτλ . Είναι ο πιο απλός τρόπος να ακονίσετε  τη μνήμη σας.

-Οργανώστε  το σπίτι  σας. Η ταξινόμηση    ρούχων, παπουτσιών, μαγειρικών σκευών, τροφίμων κτλ  σε κατηγορίες  αποτελεί  έναν  ήπιο αλλά καθημερινό τρόπο  εκγύμνασης του εγκεφάλου σας.

-Εξασκηθείτε  στις εργασίες διπλού έργου .Ενώ παρακολουθείτε μια ταινία  λύστε σταυρόλεξα,  χωρίς όμως  να χάσετε την πλοκή της.

Άτομα  με κάποια  νευροεκφυλιστική ασθένεια , όπως άνοια, πάρκινσον, αλτζχαιμερ ή όσοι επιθυμούν να καθυστερήσουν  τη γνωστική μετάπτωση του εγκεφάλου τους μπορούν να  επωφεληθούν από τη νευροανάδραση  ή την γνωστική αποκατάσταση και να  κρατήσουν τις γνωστικές τους λειτουργίες σε φόρμα.

Τσορμπατζούδη Αναστασία

Απόφοιτος ψυχολογίας                                                                                                                                    ψυχοθεραπεύτρια παιδιών & ενηλίκων

Σχόλια
Loading...