Ένας σκύλος σώζει άλλα ζώα σε Έβρο και Ροδόπη

Δημοσίευση: Απρίλιος 06, 2016, 7:28 πμ
1 sec

O Κίκο περνά τις περισσότερες ώρες του στα δάση και τους αγρούς, αναζητώντας με την αλάνθαστη μύτη του τα δηλητηριασμένα δολώματα –τις γνωστές σε όλους μας φόλες- που κάθε χρόνο εξοντώνουν ένα πολύτιμο κομμάτι της άγριας ζωής της υπαίθρου. Όμως την περασμένη χρονιά, πέρα από τις εξορμήσεις του στη φύση, ο Κίκο φρόντισε να καλλιεργήσει και τις σχέσεις τους με τις δασικές υπηρεσίες και τους φορείς διαχείρισης του Έβρου και της Ροδόπης.

Διαφ: Επαγγελματική κατασκευή ιστοσελίδας και ηλεκτρονικού καταστήματος. Κλικ εδώ

Έκλεισε λοιπόν τα ραντεβού του και επισκέφτηκε τις υπηρεσίες στα γραφεία τους, για να συζητήσει πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από κοινού η μάστιγα της φόλας.

Οι γόνιμες συζητήσεις ανέδειξαν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Συχνά, είναι θέμα νοοτροπίας στις τοπικές κοινωνίες, αφού ορισμένοι θεωρούν ότι οι φόλες είναι δικαιωματική άμυνα και προστασία απέναντι σε ζώα που προκαλούν ζημιές. Αυτό ακόμα κι αν η εξάλειψη της «απειλής» έχει σαν τίμημα να εξοντώνονται κυνηγόσκυλα, τσοπανόσκυλα αλλά και πολλά σπάνια κομμάτια της ελληνικής φύσης, όπως ο γύπας ασπροπάρης.

Οι φορείς επίσης επεσήμαναν ότι μερικές φορές τα μέσα ανίχνευσης είναι τόσο περιορισμένα, ώστε είναι μερικές φορές σαν να ψάχνεις ψύλλους στ’άχυρα. Το στοίχημα είναι να αλλάξει η νοοτροπία της συλλογικής κάλυψης και σιγής που συχνά επικρατεί. Ο δηλητηριαστής προξενεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη φύση στην οποία ζει η τοπική κοινότητα και γι’αυτό παροτρύνουμε τον κόσμο να μη διστάζει να κάνει καταγγελίες.

Οι επαφές του Κίκο απέδωσαν, καθώς την χρονιά που πέρασε η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων δέχτηκε κλήσεις από τα Δασαρχεία και τους Φορείς Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων για να μεταβεί εγκαίρως και να εντοπίσει την πηγή της δηλητηρίασης. Η έγκαιρη παρουσία του Κίκο είναι εξαιρετικά σημαντική για να προλάβουν περισσότερα θύματα, αλλά και για να συλλέξουν στοιχεία για το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε, ώστε τελικά να βρούνε τους υπαίτιους.

 

Σχόλια Facebook

Η ομάδα σύνταξης του Alexpoli.gr