fbpx

Χάνει τους Δήμους Σμύρνης, Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας ο Ερντογάν;

Κακά είναι τα … χαμπέρια για τον «σουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν, αφού λίγο καιρό πριν τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, που θεωρούνται ένα κρίσιμο βαρόμετρο για τη συνολική απήχηση της τουρκικής κυβέρνησης, η Τουρκία μπήκε επισήμως σε τροχιά οικονομικής ύφεσης.

Ο διεθνώς αποδεκτός ορισμός του πότε η οικονομία μιας χώρας μπαίνει σε ύφεση είναι όταν αυτή για δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρικνωθεί. Αυτό ακριβώς συνέβη και με την Τουρκική οικονομία. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε και το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, αυτό που αποτυπώνεται στις τρέχουσες υφεσιακές τάσεις είναι η κρίση ενός ολόκληρου αναπτυξιακού μοντέλου, που κατεξοχήν συνδέθηκε με την εποχή Ερντογάν.

Το μοντέλο αυτό στηρίχτηκε στην παροχή φτηνού δανεισμού (που έφερε και ένα σημαντικό πρόβλημα ιδιωτικού χρέους στην Τουρκία) στην τόνωση της κατανάλωσης, στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, συχνά και με χαρακτηριστικά «φούσκας» και στην προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων.

Επιπλέον, ο Ερντογάν αντιμέτωπος και τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές δεν ήθελε να απαντήσει στην περσινή υποχώρηση με μέτρα λιτότητας που θα έκαναν το AKP ακόμη πιο αντιδημοφιλές.

Γι’ αυτό το λόγο και η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να ακολουθήσει τις συμβουλές των διεθνών οργανισμών για επιβολή περιοριστικών μέτρων λιτότητας και αντίθετα προκρίνει μια επεκτατική οικονομική πολιτική. Οι φόροι στις πωλήσεις μεγάλων συσκευών και αυτοκινήτων μειώθηκαν, το τουρκικό δημόσιο παρήγγειλε άλλες 50.000 διαμερίσματα στο πλαίσιο των κρατικών στεγαστικών προγραμμάτων και η κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα στους εργοδότες να προσλάβουν προσωπικό. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της κρατικής δαπάνης κατά 62% τον Ιανουάριο.

Έρχεται ηχηρό μήνυμα;

Η τουρκική κοινωνία δεν συμμερίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία. Το σωματείο της αυτοκινητοβιομηχανίας Birlesik Metal Is Sendikasi, δημοσίευσε μια έκθεση που υποστηρίζει ότι ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 413 τουρκικές λίρες (76 δολάρια) από τον Ιανουάριο του 2018 στον Ιανουάριο του 2019, το όριο φτώχιας – οριζόμενο ως το ελάχιστο αναγκαίο εισόδημα για να μην είναι σε συνθήκη φτώχιας μια τετραμελής οικογένεια – στην ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 1060 λίρες (196 δολάρια), φτάνοντας τις 6798 λίρες (1257 δολάρια). Την ίδια ώρα το ποσό που πρέπει να καταναλώνει μια οικογένεια σε φρούτα και λαχανικά ημερησίως αυξήθηκε σε 13,98 λίρες (2.59 δολάρια).

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι ένα από το ζήτημα της τιμής των τροφίμων έγινε αρκετά κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία και ο Ερντογάν ανακοίνωσε το Φεβρουάριο ότι οι δήμοι θα στήσουν πάγκους για να πωλούν λαχανικά σε χαμηλές τιμές.

Όλα αυτά επιτείνουν τις δυσκολίες για την τουρκική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αφήνοντας περιθώρια για σημαντικές ανατροπές στις δημοτικές εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι από το φθινόπωρο ο Ερντογάν (που και αυτός ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από τις δημοτικές εκλογές) έριξε μεγάλο βάρος στις τοπικές εκλογές, θέλοντας να αποφύγει να έχει μεγάλα κέρδη η αντιπολίτευση.

Πάντως μέχρι στιγμής, η προσπάθειά του δεν έχει αποδώσει. Αν και οι δημοσκοπήσεις – τις οποίες ο Ερντογάν καταγγέλλει συστηματικά παρότι σε όλη του την καριέρα στηρίχτηκε σε αυτές ως πολιτικό εργαλείο – δεν βγάζουν ακόμη οριστικές τάσεις, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η αντιπολίτευση δεν θα πάρει μόνο το παραδοσιακό προπύργιο της Σμύρνης αλλά και την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Σχόλια
Loading...