fbpx

Αλεξανδρούπολη: Καρκινοπαθής δεν μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων

Στα κοινωνικά δίκτυα κατέφυγε η οικογένεια καρκινοπαθή από την Αλεξανδρούπολη για να βρεθεί το απαραίτητο φάρμακο, καθώς απαιτούνται μίνιμουμ 21 μέρες αναμονής πριν την επίσημη χορήγησή του.Όπως είπε στο alexpoli.gr η αντιπρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών και φίλων Ν. Έβρου, Αναστασία Σπυρίδου, με βάση νέα διαδικασία που όρισε το υπουργείο Υγείας, δεν αρκεί πλέον μονάχα η συνταγή του ογκολόγου για τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων σε ασθενείς με καρκίνο, κάτι που εδώ και καιρό γινόταν κανονικά μέσω του ηλεκτρονικού συνταγολογίου.Μέχρι τώρα, ο ιατρός πρώτα έγραφε τη γνωμάτευση και τη συγκεκριμένη παραγγελία, είτε απευθείας στο φαρμακείο είτε στον ΕΟΠΥΥ, και μετά μπορούσε να τα προμηθευτεί τα φάρμακα (ακόμη και τα ακριβά).

Καθυστέρηση 20 ημερών για τη θεραπεία

«Εδώ και λίγους μήνες όμως η διαδικασία έχει αλλάξει, καθώς τα φάρμακα πρέπει να περάσουν από άλλες ογκολογικές επιτροπές σε άλλες πόλεις, με το μίνιμουμ της καθυστέρησης να είναι 17-21 ημέρες» δήλωσε στο Alexpoli.gr η αντιπρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών και φίλων Ν. Έβρου, Αναστασία Σπυρίδου. Αυτό φυσικά δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις περιπτώσεις που η κατάσταση είναι επείγουσα, όπως σε ορισμένες μορφές καρκίνου που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή.«Φυσικά και υπάρχει το φάρμακο, δεν έχουμε έλλειψη, όμως για να μπορέσει να εγκριθεί και να το πάρει ο ασφαλισμένος, θα χρειαστούν το λιγότερο 21 ημέρες, ίσως και περισσότερο» υπογραμμίζει ξανά η αντιπρόεδρος, μιλώντας για το λόγο που ο σύλλογος απηύθυνε επείγουσα έκκληση από την σελίδα του συλλόγου σε κοινωνικό δίκτυο, για το εν λόγω φάρμακο, μετά από αίτημα της οικογένειας.«Τουλάχιστον να ξεκινήσει η πρώτη δόση, να προχωρήσει δηλαδή η θεραπεία, και μέχρι τότε να έρθει και η έγκριση» επισημαίνει η κ. Σπυρίδου, αναφέροντας ότι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι ασθενείς με καρκίνο που χρειάζονται τα καινούργια φάρμακα. «Μια δόση κάνει γύρω στα 6.000 ευρώ – ο ασθενής θα πάρει το φάρμακο, ναι, αλλά με καθυστέρηση 21 μέρες, κάτι που φυσικά είναι κρίσιμο για τη ζωή του» τονίζει.

«Ο ασθενής έπρεπε να ξεκινήσει τη θεραπεία από…χθες»

«Μετά από συνομιλία μας με την ογκολογική κλινική, ενημερωθήκαμε ότι ο εν λόγω άνθρωπος έπρεπε να ξεκινήσει την θεραπεία του…από χτες»  δηλώνει η αντιπρόεδρος του συλλόγου, προσθέτοντας πως η οικογένεια επικοινώνησε με όλους τους φορείς που μπόρεσε, φτάνοντας μέχρι το γραφείο του υπουργού υγείας, ο οποίος και είπε να ακολουθήσουν την τυπική διαδικασία.Μόλις χθες βρέθηκε το φάρμακο από μια κυρία στις Φέρες, η οποία ενημερώθηκε από τις αναρτήσεις του συλλόγου και το έδωσε στην οικογένεια. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία άμεσα μέχρι να εγκριθεί το υπόλοιπο μέρος της.

«Αυτό είναι απαράδεκτο, το λιγότερο απάνθρωπο»

Δεν είναι θέμα κόστους, είναι θέμα διαδικασίας και χάνουμε την ουσία. Θα έπρεπε να προβλέπονται και κάποιες επείγουσες καταστάσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο, το λιγότερο απάνθρωπο» τονίζει η κ. Σπυρίδου.«Η πρότασή μας; Εφόσον το χαρακτηρίζει ο ιατρός επείγον, να χορηγείται η πρώτη δόση του φαρμάκου με τον τρόπο που γινόταν παλιά, και μέχρι να χορηγηθεί η δεύτερη δόση, να γίνει η εξέταση (της αναγκαιότητας χορήγησης του φαρμάκου). Και αν ο ιατρός έχει κάνει κάποιες ύποπτες συνταγές, αν υπάρχει θέμα συναλλαγής δηλαδή, τότε να υπάρχει και η ανάλογη τιμωρία, γιατί ειδάλλως ο ασθενής στερείται την άμεση θεραπεία του. Τι να το κάνει το φάρμακο μετά από 20 μέρες αν το μελάνωμα έχει προχωρήσει;» καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δικλείδες για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο περιστατικό.

Σχόλια
Loading...